Ett julbord i Simrishamn

07 oktober 2020
jonas olsson

Är du en sådan där person som älskar julbord? Julbordssäsongen är mer helig än själva julafton och direkt när den säsongen är förbi – i januari sådär – börjar du längta efter nästa. Tur att man kan börja med dem igen redan i oktober, november. 

Någon som inte förstått detta med julbord kan stilla undra, vad är egentligen tjusningen med dem? En julbordsälskare skulle förmodligen ha många anledningar, medan den oinvigde enbart kan se en, vilket är mat. För älskaren är det istället julskinka, sill, köttbullar, ägghalvor, Janssons frestelse, dopp i grytan, rödbetssallad, ål … 

 

Både mat och dryck

… ris á la Malta, grönkål, gravad lax, prinskorv, lutfisk, revbensspjäll, senap, vörtbröd, julost och såklart risgrynsgröt. Ja, listan kan göras lång och många kan säkert lägga till ännu fler egna favoriter på den. Sen kan man även göra ytterligare en lista med all god dryck, såsom glögg, julmust, nubbe, julöl, äggtoddy och mumma. Börjar det nu vattnas i munnen? Ett julbord i Simrishamn med god mat kan exempelvis bokas hos Röken by Sonesson.

 

Socialt sammanhang

Fastän mat och dryck kan räcka som tillräckliga anledningar så kommer nog julbordsälskaren yrka på ytterligare en. Den kanske är ännu starkare än den som handlar om att förnöja smaklökarna. Den anledningen handlar om det sociala sammanhanget. Att sitta ned tillsammans i goda vänners lag och äta en bit – eller massor av – mat ger ett mervärde. Ett mervärde som inte enbart handlar om maten i sig, utan om att umgås.

Människan är ett flockdjur, men i vårt samhälle och vår vardag idag har vi sällan tiden för att bara ha det trevligt och socialisera. Att äta julbord med sina kollegor kan vara årets bästa drag. Då får man tid för att prata om annat än bara jobb. God mat och dryck i gott sällskap, kan det bli bättre?

Fler nyheter