Hitta lastpallar att köpa

21 januari 2021
patrick pettersson

Lastpallen är en smart uppfinning som förenklar all hantering av gods och gör att det går snabbt att lasta och lossa med hjälp av en gaffeltruck. Detta eftersom pallens underrede helt har anpassats efter truckens gafflar och själva lastpallens storlek är ett standardmått anpassat för tåg eller containrar som fraktas med fartyg. Därav namnet EU-pallen som har samma mått inom hela Europeiska unionen, men som även används i många andra världsdelar.

Det var i USA under andra världskriget som lastpallen utvecklades. Detta för att underlätta transporterna av krigsmateriel. Europa följde snabbt efter men här togs pallen fram för att göra det enklare och mer effektivt att transportera gods på järnvägen. Någonting som den fortfarande idag används för, även om den också brukas flitigt vid transporter med lastbil och vid intern lagerhållning.

 

Olika användningsområden ställer olika krav

Lastpallen används främst inom tillverkningsindustrin och för att transportera färdiga produkten på men även för intern lagerhållning. Några exempel på olika branscher som använder sig av lastpallen är bygg, verkstad, fordon, papper och kemi. 

Men lastpallen är också viktig för livsmedelsindustrin. Där är det dock viktigt att man använder sig av rena och nytillverkade pallar avsedda just för livsmedel. Lastpallen finns i flera olika utföranden som EUR A-pall, EUR B-pall, C-pall, halvpall och specialpall.

 

 

Handla begagnade eller nya lastpallar?

Köpa lastpallar kan man göra av flera olika företag specialiserade på pallar och tillbehör som exempelvis pallkragar, spännband och nät för att hålla godset på plats. Det finns både nytillverkade och begagnade lastpallar av standardmått att köpa. 

Begagnade lastpallar kontrolleras lika noga som nya lastpallar för att säkerställa kvalitén och genom att köpa begagnat kan man spara en hel del pengar. Ibland passar inte de standardiserade pallarna godset eller den verksamhet man har. Då kan man specialbeställa lastpallar så att de passar de särskilda behov man har.

Fler nyheter