Läkare måste skriva under ditt invaliditetsintyg

16 mars 2022
Lily Hansen

editorial

När man tänker att någon blir invalid och inte längre kan stå till arbetsmarknadens förfogande tänker man ofta att det måste bero på fysiska skador. Som att personen i fråga kanske förlorat armar och ben i en trafikolycka och kommer att spendera resten av livet som en grönsak. Och visst, det kan man verkligen kalla invaliditet. Det finns inte många jobb du kan utföra i det tillståndet, men det krävs förstås att en läkare också kan intyga din invaliditet.

Vad en del kanske inte vet är att du mycket väl kan bli invalid även på grund av psykiska skador. Det vill säga sådant som påverkat dig mentalt så illa att det helt enkelt inte är möjligt för dig att jobba igen. Kanske har du varit med om någonting så otroligt traumatiskt och hemskt, till exempel en våldtäkt, en kidnappning eller ett krig, och bedöms att inte kunna vara så stabil att det går att jobba längre. Det räknas också som att bli invalid.

 

invaliditetsintyg

 

Intygar dina skador

Vad som är gemensamt för både fysisk och psykisk invaliditet är dock att den måste intygas av en legitimerad läkare. Åtminstone om du planerar att få ut någon slags ersättning från ditt försäkringsbolag för din framtida arbetsinkomst som du kommer att gå miste om. Försäkringsbolaget kommer inte att ta ditt ord för vad du säger. De vill som sagt att du har träffat en läkare som i ett särskilt dokument kan intyga bedömningen om att du inte längre är arbetsför.

Ett sådant dokument kallas alltså för invaliditetsintyg. Det är som sagt helt avgörande för att backa upp din historia för försäkringsbolaget. Utan ett sådant intyg blir det inga pengar. Det handlar om att ditt försäkringsbolag verkligen vill ha svart på vitt vad läkaren säger. Och det kanske man kan förstå med tanke på hur stora summor det trots allt kan handla om.

Läs fler artiklar på våra andra sajter:

https://techbloggar.se/

https://techbloggaren.se/

https://technewz.se/

https://all-teknik.se/

https://bostadens-it.se/

https://dator-bloggen.se/

https://datorbloggen.se/

https://elektronikbloggen.se/

https://hemmets-it.se/

https://it-familjen.se/

https://pc-bloggen.se/

https://svenska-itbloggen.se/

Fler nyheter