Vinter utanför altandörr helglas

19 januari 2021
Mikael Barani

Det blev en sen julklapp i år om man ser till snön. Lagom faktiskt till att julen skulle ut, ut, ut så blev marken täckt med härlig vit snö. Längre norrut var det så mycket snöfall att det till och med var bökigt att komma ut ur husen. Slog man upp sin altandörr helglas häromdagen så… ja man slog helt enkelt inte upp den.

Sådant låter alltid så exotiskt för med sydligt boende svenskar. Lite som att det är en helt annan värld däruppe i norr. Någon sorts magisk plats där sagoväsen vandrar omkring i den gnistrande snön.

Den utmanande kylan

Inte undra på att så många vallfärdar till Rovaniemi i Finland där tomten sägs komma ifrån. Det är klart att det blir en upplevelse för folk, speciellt när det är över 20 minusgrader och det börjar bli riktigt smärtsamt att gå omkring med bar hud.

Å andra sidan så finns det folks som verkligen gillar det där. Som Wim Hof, eller ”ismannen” som han också kallas. Han har gjort en hel grej av detta med att gå omkring i shorts i vinterväder och att bara bland flytande isflak. Ett bevis på hur fantastisk kroppen faktiskt är och vad vi klarar av så länge som vi tror på att den klarar av det.

För även om det är bekvämt att sitta och blicka ut på sin trädgård genom den där altandörren så behöver vi människor friktion i våra liv. Att få kämpa mot vädrets makter är en av de mest klassiska utmaningarna som man kan tänka sig. 
Testa för allt del själv att ta av dig kläderna och lägga dig i snön utanför husets trygga värme. Det är en uppfriskande känsla som verkligen får fart på blodet och på tankarna. 

Vi lever så bekvämt idag att det gäller att själv söka upp utmaningarna. Det är trots allt dessa som får oss att växa.

Fler nyheter