Det behöver inte vara krångligt att hitta leksaker som är både roliga och nyttiga för barn

19 maj 2022
Cecilia Olsson

editorial

Leksaker kan vara så mycket mer än bara roliga prylar som barnet kan hålla sig sysselsatt med. Det finns väldigt många leksaker som uppmuntrar till kreativitet eller tränar olika fysiska och mentala förmågor. Det gäller bara att hitta de som passar baserat på barnets ålder, förutsättningar och intressen.

Varför är barnets ålder så avgörande?

Anledningen till att det är viktigt att följa åldersanvisningar på leksaker är för att det kan innebära en fara för barnet om han eller hon får en leksak som är gjord för äldre barn. Samtidigt så är det inte alltid så roligt för ett barn att leka med leksaker anpassade för yngre barn. På vissa leksaker handlar det inte bara om säkerheten utan det kan gälla en viss svårighetsgrad. En leksak eller ett pyssel som är för avancerat eller för enkelt är sällan roligt att hålla på med. Genom att följa åldersanvisningarna kan man undvika det. 

Leksaker

Barnets förutsättningar kan påverka val av leksak

Olika barn har olika förutsättningar och därför kan man ibland behöva välja en leksak som är anpassad för yngre barn än den ålder barnet faktiskt är i. Somliga barn utvecklar vissa förmågor långsammare jämfört med andra barn i samma ålder. Därför är det viktigt att vara lyhörd och anpassa de lärande leksakerna efter barnets förmåga. 

Uppmuntra barnets intressen

Det är såklart även viktigt att välja leksaker utifrån vad barnet tycker om. Tycker till exempel barnet om att pyssla eller åka sparkcykel så kan det vara klokt att införskaffa sådana leksaker. Sedan kan man såklart även ge barnet sådant som man tycker att han eller hon behöver träna på.

Leksaker som på något sätt hjälper barnet att utvecklas 

Hos Lekakademin har de inriktat sig speciellt på leksaker som på något sätt är lärande för barn. I deras webbshop går det enkelt att söka leksaker bland annat efter ålder, särskilda behov och olika teman. Hos Lekakademin hittar man bara leksaker och redskap som utvecklar barns färdigheter samt är 100% säkra att leka med, hela sortimentet finns på https://lekakademin.se/.

Fler nyheter