Ekonomisk kompensation med sjukförsäkring

11 juli 2020
william eriksson

De flesta har varit hemma någon gång från jobbet på grund av sjukdom. Ofta är det ganska lätthanterliga sjukdomar som går över ganska fort. Lite förkylning med feber, magsjuka eller kanske en släng av vattkoppor om man inte haft det som barn. Har man ett par dagars frånvaro på jobbet betalas sjuklönen av arbetsgivaren. De allra flesta arbetsgivarna betalar de anställdas sjuklön de första 14 dagarna.

Undvik att vända och vrida på kronorna

Ibland är det inte alltid de enkla sjukdomarna som drabbar en anställd. Sjukdomar kan också dra ut på tiden av olika skäl. Att få en sjukdom som tar tid att läka kan tära på tålamodet ordentligt. Utöver det kan en långdragen sjukdom även börja tära på ekonomin. Är man van vid att få 100 procent i lön blir det tufft att i flera månader leva på 80 procent av lönen. Även om kostnader för saker som att pendla och uteluncher försvinner så går ekonomin inte alltid ihop när man är sjuk. Dessutom kanske det behövs mediciner som kostar pengar, och så behöver man vända på varenda krona.

 

 

Sjukförsäkringen kompletterar sjukersättningen

Då är det läge att se om man är en av de som omfattas av afaforsakring.se. Omfattas man av deras sjukförsäkring så kan man få ett komplement till sjuklönen utbetalad av dem. De två första veckorna är det arbetsgivarens ansvar att betala sjuklön för den anställda. När arbetsgivarens ansvar upphör och man är sjukskriven längre än 14 dagar kan sjukförsäkringen falla ut.  

Att vara en av de som omfattas av sjukförsäkring kan göra livet lite lättare ur den ekonomiska synvinkeln. Att få möjlighet att släppa en ekonomisk oro gör det lite lättare att fokusera på att bli frisk från sin sjukdom. Det är jobbigt nog att vara sjuk, man önskar och hoppas att allt annat runtomkring rullar på utan större problem.  

Fler nyheter