Hur man använder värmepumpar i bostaden

07 oktober 2020
william eriksson

För att man ska ha en jämn temperatur i hela bostaden så behöver man ett system som når alla skrymslen och vrår. Det kan vara radiatorer, golvvärme eller fläktar som driver runt inomhusluften.

Men för att värmen ska sprida sig från energikällan och ut till alla dessa spridare så behövs det en pump. Värmepumpar är det som tar till vara på energi från någon typ av energikälla och driver ut den i ett flöde där energin omvandlas till värme. Om man inte har ett system där energin går raka vägen in i värmekällan själv. Som exempelvis el-radiatorer.

 

Värmen från mitten

Nytt på senare år är att borra efter värme i sin egen trädgård. Jordens kärna är mycket varm och fortfarande flytande. Men som tur är så räcker det att man borrar en eller ett par tiotals meter för att komma åt det man vill. Nämligen en värmekälla som aldrig sinar och som bara finns där att nyttja.

Fördelen med att använda sig av bergvärme är också att man kan göra det även om man har en mycket liten trädgård. Till skillnad mot jordvärme där man behöver lite större yta att snirkla slangarna på. När bergvärmen är på plats så ser det inte större ut än ett brunnslock. Och därifrån leder man sedan in värmen i bostaden.

 

Val av system

Med hjälp av en värmepump sprids sedan värmen i det system man valt. Och det kan vara en uppsjö av olika system, märken och modeller. Som fläktar, golvvärme eller radiatorer. Nyare eller äldre typer av val att göra.

Radiatorer är ett enkelt och bra sätt att sprida värme på. Men under några år fick de stryka på foten för andra system som kändes mer moderna. Numera har dock radiatorn fått ett uppsving och det finns många olika nya roliga sorters radiatorer som liknar konstverk. 

Fler nyheter