kemtvätt

Kemtvätt lösningen på svåra fläckar

Förbaskade jäkla järnspikar. Nu hände det som absolut inte fick hända. Du har spillt på det där klädesplagget som du absolut inte fick spilla på. Du har varit på bal och därför hyrt en smoking, frack eller balklänning. Ett så dyrt klädesplagg som du ändå aldrig skulle bära mer än något enstaka tillfälle, vilket inte motiverat att köpa den. Men om du smutsar ned ett hyrt plagg kan det bli kostsamt.  

På balen blev det alkohol och av någon anledning skulle du äta korv med bröd efteråt. Med mycket ketchup och senap. Som alltihop förstås hamnade på bröstet och resulterade i en stor gulröd sörja på plagget. Nu finns det bara en räddning. Den räddningen stavas “kemtvätt”.  

När man lämnar in sina kläder på kemtvätt gör man det för att man har fått en fläck som är oövervinnerlig på egen hand. Man har inte råd att riskera att förstöra kläderna ännu mer. Att gå till en kemtvätt är som att gå till tvättexperten. 

Tvättar med kemikalier

På många sätt är kemtvätteriet en räddare i nöden. Du behöver förstås räkna med att betala en slant. Mer än när du tvättar hemma. Men du betalar också för det enastående resultatet. Den stora skillnaden är att man använder ett organiskt lösningsmedel istället för vatten.  

Man använder sig av kemikalier. Kemtvätt har genom åren inte varit helt okontroversiellt. Man använde sig länge av till exempel perkloretylen och trifluortrikloretan. Dessa ansågs dock påverka ozonskitet väldigt negativt och förbjöds från och med 1995.  

Numera är det vanligt att använda koldioxid för att kemtvätta textilier. Det är betydligt miljövänligare än de kemikalier som förbjöds inom kemtvätt i mitten på 1990-talet. Så nästa gång du spiller senap på din smoking. Försök inte tvätta rent det själv. Ta det säkra före det osäkra och ta plagget så snabbt som möjligt till en ordentlig kemtvätt. 

Leave a Reply

Your email address will not be published.Required fields are marked *