lån

Lån i alla dess former

Lån i alla dess former

De allra flesta tar någon gån i sitt liv ett lån. Det kan vara allt från ett litet privatlån från en kompis till miljonbelopp från en bank eller annan långivare. När man ska ta ett lån så är det bra att man tittar på vilken låneform som passar bäst för ens ekonomiska situation samt vad lånet ska användas till. Några av de vanligaste låneformerna som finns där ute är:

Bolån – Ett bolån är ett lån med säkerhet. Det innebär att ett fritidshus, en lägenhet, en villa eller någon annan sorts fastighet står som säkerhet. 85 procent av en säkerhet kan belånas med hjälp av ett bolån.

Hypotekslån – Ett hypotekslån är ett bolån där en bostad eller fastighet står som säkerhet för lånet. Ett bolån kan ofta delas upp i två olika delar, ett bottenlån och ett topplån. Hypotekslånet avser den del av bostaden eller fastigheten som har störst säkerhet vilket är detsamma som bottenlånet.

Billån – Ett billån är helt enkelt ett lån som man tar för att köpa en bil, här är det också bilen som står som säkerhet för lånet. Oftast behöver man själv lägga en insats på 20% av priset för att kunna teckna lånet.

Privatlån – Ett privatlån är ett lån som man kan ta utan att lämna någon form av säkerhet. Det används oftast till ren konsumtion och har en hög ränta tack vare att det är utan säkerhet.

Hopbakslån – Ett lån som man tar för att samla sina skulder och lån i ett enda. Det kan göra att man får bättre räntevilkor och framförallt mer kontroll på ekonomin.

Är man i behov av ett lån så är det viktigt att se vilka möjligheter som finns samt hitta ett lån som passar. Vipbanks.se erbjuder en bra jämförelsetjänst som både är enkel och informationsrik. Man kan läsa mer om olika låneformer och få tips om hur man bör tänka innan man tar ett lån.