Led armatur – en miljövänlig belysning

28 januari 2021
william eriksson

Om man vill lysa ett upp ett hem på ett miljövänligt sätt är det bästa alternativet att skaffa sig led armatur. Det är en fiffig belysning som sparar både energi och pengar. Den som vill vara ekonomisk och samtidigt bidra till en bättre miljö bör alltså välja LED-belysning. Man behöver bara gå igenom hushållets alla lampor och byta ut de gamla glödlamporna mot LED-belysning, så har man gjort en god gärning för både miljön och plånboken.

 

Energibesparing

När man byter ut sina glödlampor till led armatur kommer man att märka att LED-lamporna är lite dyrare än vanliga lampor. Då bör man ha i åtanke att de å andra sidan håller mycket längre än den klassiska glödlampan. En LED-lampa håller i ungefär 25 000 timmar.

Om man jämför det med glödlampans livslängd på cirka 1000 timmar är det en enorm skillnad! LED-lampan använder mycket mindre energi för att skapa ljus, den drar ungefär 80 procent mindre energi än en glödlampa, vilket alltså bidrar till en billigare elräkning. LED-lampor alstrar dessutom mindre värme än glödlampor.

 

 

Andra sätt att sänka energiförbrukningen i hemmet

Om man leva ett mer hållbart liv är det en bra början att ordna med LED-belysning hemma. Vill man ta det ett steg längre och göra mer för att spara på jordens resurser finns det mycket mer man kan göra i hemmet för att sänka energiförbrukningen.

Det handlar om småsaker som att stänga av vattenkranen medan man borstar tänderna, eller tänka på att duscha snabbare. En annan sak man kan göra är att se till att man inte släpper ut onödig energi, vilket man tyvärr ofta gör i och med att många fönster är dåligt isolerade och släpper ut en hel del värme. Det finns alltid något man kan göra för miljön, att börja med att byta till led armatur hemma är en bra början.

Fler nyheter