Licenskrav i många yrken

01 mars 2020
Lily Hansen
Licenskrav i många yrken

Många arbeten kräver någon slags legitimation eller licens för att man ska få lov att praktisera med just det arbetet. Några exempel är läkare, psykolog, taxichaufför eller polis. Ett annat exempel på ett yrke som kräver licens är faktiskt svetsare. Det vill säga en person som arbetar med att fästa en metallbit i en annan. Låter det knäppt? Det är dock inte helt sant. Som ”svetsare” i den definition som nyss nämndes krävs ingen licens. Men däremot finns det någonting som kallas ”licenssvetsare” som är en annan slags nivå av svetsning, där den praktiserande svetsaren måste ha just en licens.

 

Utbildning för att få licens

Att vara licenssvetsare innebär bland annat att du måste gå en utbildning eller en kurs för att få licens för att svetsa med just det som du har i åtanke. Då måste det naturligtvis inte vara så förenklat som att ”fästa en metallbit i en annan”. Till exempel erbjuder företaget CSSAB licenssvetsning, där de vänder sig till kunder som bland annat behöver hjälp med läcktätning i Jönköping. Det är avancerade arbetsuppgifter. Det dessa licenssvetsare dock har gemensamt med andra licenssvetsare är att de har gått en särskild utbildning och examinerats i den svetstyp som de velat praktisera i.

 

 

Snittlön på strax under 30 000 kronor

Det handlar med andra ord om en slags specialisering inom svetsning. Det kan röra sig om röranläggningar, reparationer av metallprodukter, montering och tillverkning eller att de skär av kapar delar i metall. Det skulle kunna vara betydligt mer riskfyllt att utföra av en person som inte var utbildad och innehade en licens inom svetsning. Genomsnittslönen i Sverige för en licenssvetsare sägs ligga på 29 500 kronor, men den kan variera något beroende på om man är anställd av kommunen eller privat, där den senare tenderar att tjäna några tusenlappar mer än den kommunalt anställda.

Fler nyheter