Livsviktigt oorganiskt

06 april 2020
william eriksson
Livsviktigt oorganiskt

Allt ska vara organiskt nu för tiden, verkar det som. Organiskt odlade tomater, vattenmeloner, organiskt toapapper. Men det finns vissa oorganiska ämnen som är livsviktiga för att kroppen ska fungera rätt. Vår kropp består av ungefär 4 % mineralämnen, och de som vi behöver mycket av kallar vi mineraler. Kroppen kan inte producera dessa själv, utan måste få tillgång till dem i dieten. Om man får för lite av dessa mineraler kan man bli sjuk. Får man för mycket blir man också sjuk. Det krävs en noggrann balans för optimal hälsa.

 

Detta gör mineralerna för dig

Olika mineraler har olika funktioner i din kropp. Koppar bidrar till normal pigmentering av hud och hår. Krom hjälper dig hålla rätt blodsockernivå, och järn och magnesium hjälper mot utmattning. Mangan, magnesium, zink, fosfor och kalcium bidrar till normal tillväxt av tänder och skelett. Selen, koppar, zink och mangan hjälper kroppen att skydda cellerna mot oxidativ stress. Fosfor, jod, kalcium och magnesium bidrar till energiomsättningen. Magnesium och kalcium hjälper att uppehålla normal funktion av muskler och nervsystem samt neurotransmission. Om något av dessa ämnen fattas, kan du börja visa symtom som excessiv trötthet, svaga naglar och håravfall.

 

 

Risk för mineralbrist

Utöver en otillräcklig kost, så finns det vissa situationer som utsätter dig för risk för brist på vissa mineraler. Prata med din läkare om du tillhör en av dessa grupper: äldre, veganer, gravida kvinnor, menstruerande kvinnor, lågenergiförbrukare, alkoholmissbrukare, personer med mag- eller tarmsjukdomar, eller personer med njursjukdomar. Behandlingen av vissa sjukdomar med kirurgi, strålning, eller vissa läkemedel kan också öka din risk för mineralbrister. Om du upptäcker att du har brist på ett särskilt ämne, kanske du bestämmer dig för att använda kosttillskott. Hos McMullen Örtspecialisten kan du få tag på en hel mängd olika kosttillskott. Var bara noga med att fråga din doktor om det verkligen kommer att göra nytta för dig.

Fler nyheter