Ta hand om dig med rätt hudvård

23 mars 2021
jonas olsson

Huden är kroppens största organ och dessutom utsatt för alla påfrestningar från omgivningen. Sol, vind, kyla och andra yttre påfrestningar gör att huden kan ta stor skada. Men det gäller även inre faktorer som om du röker, sover dåligt, tar medicin eller är utsatt för stor stress. 

Kanske är du en av de som direkt får en effekt på huden när du äter något eller om du haft kläder som suttit åt. Med tanke på allt som huden ska få utstå så är det ett fantastiskt organ som oftast fyller sin funktion på bästa sätt genom hela livet. Den kan bara behöva lite hjälp då och då.  

 

Rätt sorts krämer och tvålar

På olika ställen av din kropp har du olika slags hud. Du kan till exempel märka en skillnad mellan huden under dina ögon och den hud som du har under fötterna. Skillnaderna gäller hudens tjocklek, behåring och känslighet. Det gör också att du behöver använda dig av olika typer av hudvård beroende på vilken del av din hud som du vill hjälpa. 

De krämer som du använder för dina fötter är inte samma som du ska använda i ansiktet eller på övriga kroppen. Detsamma gäller de tvålar och rengöring som du använder dig av, speciellt när det rör hudens känsliga slemhinnor i underlivet eller tvätt av hår. 

 

Rengöring och fukt

För att du ska kunna tillgodogöra dig fuktkrämer så behöver huden vara ren. Det gäller smuts, svett och även gamla hudceller. Därför ska du alltid tvätta dig innan du tillför fuktighetsbevarande krämer och även då och då ta bort döda hudceller. 

På fötterna tar du bort hudceller med hjälp av en fotfil medan du kan föryngra huden på kroppen med hjälp av en duschvante eller borste. Ansiktet använder du speciell peeling till eller en föryngrande mask avsedd för ändamålet. 

Fler nyheter