Utomhusbelysning för en härlig trädgårdsmiljö

17 maj 2020
Cecilia Olsson

Att ha vacker och funktionell utomhusbelysning är något som kan förhöja intrycket av hela tomten och huset. Det finns massor av saker man kan göra med belysning och den kan uppskattas både utomhus samt inifrån huset. Kontrasten mellan ljus och mörker kan ge riktigt häftig effekt när det kommer till trädgårdens belysning.

När man ska införskaffa utomhusbelysning så bör man tänka igenom och planera var man behöver och vill ha ljuset. En uteplats bör såklart ha bra belysning för att man rent praktiskt ska kunna använda den efter att mörkret har fallit, men även för att den ska kännas mysig. Har man en vacker trädgård med blommor och växter så kan det vara fint att punktbelysa dem för att man ska kunna njuta av dem dygnet runt. 

Man bör även tänka på hur det kommer att se ut inifrån huset då man planerar sin utomhusbelysning. Genom att belysa delar av trädgården blir den som en förlängning av inomhusmiljön. Man ska även tänka på att inte placera nedåtvända armaturer över fönstren.

En varm och välkomnande belysning är bra att ha på garageuppfarten och entrén. Man ska dock se till att den är tillräckligt stark för att visa vägen under mörka kvällar men ändå inge stämning. Ljusslingor kan vara vackra och användbara även före och efter juletider. Man kan till exempel fästa dem mellan träden, i en spaljé eller på uteplatsen för att göra det extra mysigt. Det finns till exempel solcellsslingor som tänds automatiskt vid skymningen och släcks igen vid gryningen. Även slingor med glödlampor ger en härlig atmosfär på uteplatsen och ger perfekt ljus till utekvällar, även här finns det varianter som laddas genom solceller. Något som är väldigt praktiskt att ha är portabel utebelysning som man kan ta med sig ut då man behöver den. Lyktor kan till exempel göra kvällarna på uteplatsen extra mysig. 

Man hittar vacker och funktionell utomhusbelysning hos Lampemesteren.

Fler nyheter