Hur utbildar man sig till brunnsborrare?

12 juni 2020
william eriksson

Vissa yrken kanske man tänker mer på än andra. När man ska välja utbildning är kanske inte just brunnsborrare det allra första som dyker upp bland valmöjligheterna. Faktum är att brunnsborrare är långt ifrån ett ensidigt arbete eller att man får en enda kompetens som yrkesperson. Den som vill anlita en brunnsborrare behöver dessutom en trygghet i att personen har en gedigen utbildning. Mycket kan annars gå fel och allvarliga skador uppstå. Så den som står inför att anlita en brunnsborrare eller ska borra bergvärme kan med fördel läsa vilka krav du kan ställa när du pratar med ett företag.

 

Vad gör en brunnsborrare?

För det första så arbetar en brunnsborrare med två olika saker. Dels att borra efter vatten, men också att borra en energibrunn. När det kommer till energibrunnar så är det främst bergvärme man borrar efter. Så om du ska borra efter bergvärme i västerås så har företaget troligen anställda som kan hjälpa dig både att borra efter värme och vatten. Vill man utbilda sig till brunnsborrare så kan man göra det via en gymnasieutbildning eller vuxenskolan. Man kan också om man har en anläggningsutbildning gå som lärling för att se bli certifierad.

 

 

Vilka ämnen ingår i utbildningen?

Förutom rent praktiska utbildningsdelar så finns det även om många teoretiska inslag. Några av de praktiska momenten är att använda mobila riggar och olika typer av borrverktyg. Du får också lära dig att reparera och underhålla maskiner. Svetsning ingår också samt montering av olika borrar. När det kommer till den teoretiska delen så ingår en del juridik och hydrologi. Det krävs även ett certifikat i ”säkerhet på väg” och ”heta arbeten”. Så den som vill utbilda sig till borrare kan räkna med en allsidig och krävande utbildning. Men arbetsmarknaden är god och det finns stora chanser till att vidareutbilda sig. 

Fler nyheter