Att vakna på fel sida

29 januari 2020
Mikael Barani
Att vakna på fel sida

Det är så stor skillnad på hur man mår beroende på hur man har sovit under natten. Man brukar ju säga att någon som är sur har vaknat på fel sida av sängen. Men det beror nog snarare på att man har vaknat flera gånger under natten – oavsett sida av sängen.

Kanske blir detta ännu mer påtagligt i dagens fysiologiska klimat. Vi utsätter våra kroppar för teknik som man inte ens kunde drömma om under en stor del av det föregående seklet, om man inte hette Nikola Tesla förstås. Frågan är vad denna teknik gör med våra kroppar.

Redan nu vet vi till exempel att det blåa ljuset från mobiler, paddor, datorer och tv-apparater påverkar vår sömn negativt. Detta beror på att dagsljuset är just blått, och skärmarna lurar då våra hjärnor och kroppar att tro att det är dag. Detta leder till att kroppen inte producerar melotonin – sömnhormonet – i samma utsträckning som den borde när det börjar bli kväll. Vips så har vi ett recept på dåliga nätter där man kanske till och med får kämpa för att somna till att börja med. 

Så när det kommer till sömnen så ska du tänka som en grottmänniska. Se till att varva ned ett par timmar före läggdags och försök att låta bli alla skärmar. Ett förslag är att läsa en bok istället.
Ha bra gardiner eller persienner som stänger ute allt ljus från gatan eller månen. Det gör att kroppen kan varva ned ännu bättre.

Nu kan du förstås även sova på ett hårt underlag, om du verkligen vill simulera grottmänniska. Som tur är så finns det dock sköna kontinentalsängar som erbjuder mer komfort. Spana in utbudet av dessa och andra sängar och gör ett köp på battrenatter.se.

En god natts sömn kan som sagt avgöra om du får en bra eller dålig dag. Så se till att du sover djupt och gott.

Fler nyheter