Vad menas med tandreglering?

20 april 2020
Lily Hansen
Vad menas med tandreglering?

Tandreglering är ett begrepp som sammanfattar all form av ändring av tändernas läge.

När behövs en sådan behandling? Oftast beror den på snett vuxna tänder eller om en tand kommer fram på fel ställe. En del väljer att göra en tandreglering om tänderna sitter för tätt.

Om person har tuggproblem orsakade av över- eller underbett rekommenderas det också en tandreglering. Behandlingen kan även göras av rent estetiska skäl för att få ett vackrare leende. Många skådespelare väljer att genomgå en reglering för att just få en finare smile.

 

Processen bakom en tandreglering

Om en patient är i behov av tandreglering så börjar processen med att besöka en tandregleringsspecialist vars uppgift är att avgöra vilken sorts reglering som passar. Nästa steg är att bedöma hur själva regleringsprocessen ska gå till. Vissa patienter behöver besöka sin tandläkare en gång i månaden för att reglera tandställningen medans för andra räcker det med en gång varannan eller var tredje månad.

Oftast handlar det om en långsam procedur, som i vissa fall kan ta upp till flera år. Med andra ord gäller det att ha tålamod. Tandregleringsspecialisten bör kunna bedöma procedurens längd tills önskat resultat uppnås.

 

 

Lite mer om tandställningar

Tandreglering utförs i de flesta fall via tandställningar då dessa delas på två huvudsakliga typer. Vilken tandställning passar en viss patient beror helt och hållet på hur tandregleringen bör gå till.  Man skiljer på två sådana – en som sitter fast och en avtagbar.

Den avtagbara tandregleringen används vid mindre bettfel och särskilt för barn med kvarstående mjölktänder. Tandställningen går att användas dygnet runt i enlighet med tandregleringsspecialistens bedömning. Dock rekommenderas det att ta av ställningen vid dagliga tandborstningen.

Den fasta tandställningen som själva namnet antyder tas inte bort vid något tillfälle och används oftast om tänder behöver flyttas. Den fasta tandställningen kan appliceras endast i en käke. 

Fler nyheter