I samma riktning från start på konferensen i Malmö

30 september 2020
Mikael Barani

Det krävs bra ledare för att ha en bra organisation. En bra ledare vet också att det bor en liten ledare i alla människor och gör sitt bästa för att ta fram den kapaciteten i sina medarbetare. För när kompetenta beslut kan fattas på en decentraliserad arbetsplats så känner människor att de kan påverka sin situation. Detta skapar i sin tur en känsla av ansvar och engagemang som sprider sig som ringar på vattnet.

Den empatiska organisationen 

Allt detta låter kanske som en kliché men alla som jobbar på en sådan här arbetsplats vet att det stämmer. Det är helt enkelt trevligare att komma till jobbet varje dag när man känner sig delaktig i det som sker på plats. Det blir liksom en gemytligare stämning och man slipper det där trista snacket bakom ryggen på varandra – kanske framför allt där de på lägre befattningar jämrar sig över ledningen.

Det gör också att när man väl bokar in en konferens i Malmö så känner alla att det råder en positiv andra redan från start. Annars brukar ju sådana här sammankomster kunna dämpas av att alla inte befinner sig på samma sida. Det tar ett tag att liksom arbeta sig fram till en känsla av samhörighet. Istället kan man relativt tidigt övergå till en konstruktiv diskussion om hur man bygger vidare på den positiva anda som råder inom organisationen. 

För saken är den att om folk känner att de direkt kan påverka sin situation blir de också mer lojala, både mot företaget och mot varandra. Det krävs som sagt att man gör en ordentlig resa för att komma till denna punkt men det är helt klart värt det. Naturligtvis är det enklast i mindre organisationer men med lite arbete så går det även att skapa denna känsla i större sådana också. Det gäller bara att ta tjuren vid hornen och börja arbetet mot detta mål.

Fler nyheter